Instrukcja instalacji klienta desktopowego Seadrive na Win10

1. Ściągnij program stąd i rozpocznij instalację. 

 


2. Podczas instalacji program może samemu zainstalować również Microsoft Visual C++ co jest normalne:

 

 

3. Po tym etapie program zakończy instalację więc kliknij „Close”.

 

 

4. Po instalacji instalator spyta się w jakiej ścieżce ustawić cache folder. Najlepiej nie zmieniaj jego standardowej wartości zaakceptuj proppnowaną ścieżkę. W praktyce będzie on potem zajmował ok. 10GB.

 


5. Następnym etapem jest konfiguracja programu. Kliknij dwa razy na ikonę Seadrive na pulpicie aby go uruchomić. Ujrzysz okno dialogowe które należy wypełnić danymi jak na załączonym obrazku poniżej i kliknąć „Zaloguj”. Dane te otrzymasz wcześniej mailem.


6. Po zalogowaniu program od razu pobierze listę plików z serwera, ale to trwa kilka sekund w końcu na serwerze jeszcze żadnych plików nie ma 😉 

Gdy pobierze listę plików kliknij „Zakończ”.

 

7.  Następną czynnością, którą należy wykonać jest edycja standardowych ustawień programu gdzie warto zmienić dwie opcje. Klikamy zatem prawym klawiszem myszy na ikonę w prawym dolnym rogu ekranu i wybieramy Settings.

 

 

8.  W zakładce „Basic” odznaczamy „Notify when libraries are synchronized”. Opcja ta powodowałaby powiadamianie nas o synchronizacji każdego pliku a co raczej nie jest potrzebne. Następnie w zakładce „Language” zmieniamy język na Polski. Następnie klikamy Ok i restartujemy program.

 


9.  Po ponownym uruchomieniu klient Seadrive jest gotowy do pracy. Aby otworzyć nasz Dysk Online należy kliknąć tylko lewym przyciskiem myszy na jego ikonkę na pasku w prawym dolnym rogu ekranu. 

 

 

Na powyższym obrazku widać tym samym główne katalogi jakie każdy użytkownik będzie miał na dysku. Nie da się ich zmienić! gdyż tak zaprojektowany jest program Seadrive. Z perspektywy Seadrive te główne foldery nazywane są bibliotekami co w sumie nie ma znaczenia ale tak jest. Oto do czego służą te główne katalogi:

1. My Libraries – to folder do którego wrzucamy swoje pliki

2. Shared with all – to folder, w którym znajdą się foldery udostępnione przez kogoś dla całej grupy użytkowników

3. Shared with groups – to folder, w którym znajdą się foldery udostępnione przez kogoś tylko dla określonych grup 

4. Shared with me – to folder, w którym będą foldery udostępnione przez kogoś tylko dla mnie

 

To wszystko. Klient desktopowy jest już zainstalowany, skonfigurowany i gotowy do wrzucania plików (przypominam do folderu „My Libraries”).

 

Udostępnianie folderów czy plików dla innych użytkowników konfiguruje się tylko i wyłącznie z poziomu przeglądarki www i opisane jest w osobnej instrukcji tutaj.